AHŞAP, CAM VE METAL YÜZEYDEKİ ÇİZİKLER NASIL GİDERİLİR?


ev temizliği

 

 

 

Ahşap, cam, plastik, deri ve metal yüzeylerde oluşan çizikler, bir süre sonra eşyanın hem kötü görünmesine neden olur hem de kullanımını güçleştirir. Bu malzemeleri elden çıkarmak yerine yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Her biri için farklı pratik bir yöntem kullanarak bu çizikleri gidermek zor değil. Aklınıza hiç gelmeyecek malzemeleri kullanarak bu çiziklerden kurtulmak mümkün. Peki, hangi yüzeydeki çizik için hangi yöntemi kullanmalıyız? 

 

 

 

1- Ahşap Yüzeydeki Çizikler İçin: İyot, Ceviz, Mayonez 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Özellikle koyu renk bir ahşap için iyot kullanmak iyi bir çözüm olabilir. Suyla seyrelttiğiniz iyotu çizik olan yere bir pamuk yardımıyla sürün. Kuruduktan sonra isterseniz cilalayabilirsiniz. Ev temizliği yaptığınız sırada bu yöntemi deneyebilirsiniz.
İlginç gelecek ama ceviz bu iş için biçilmiş kaftan! Yarım cevizin içini çiziklere sürün. Çizik bölge yeterince koyulaştığında bir bezle silin ve renksiz bir cila sürün.
Pamuğa biraz mayonez sürün. Bu pamukla çatlak yüzeyi nazikçe silin. Mayonezin fazlasını alın. 2-3 gün böyle bekletin. Bu haldeki ahşap şişecek ve bir süre sonra çatlaklar kapanacaktır. 

 

 

 

2- Cam Yüzeydeki Çizikler İçin: Diş Macunu, Bitkisel Yağ, Vazelin

 

 

 

ev temizliği

 

 

 


Bir pamuğa beyaz diş macunu sürün. Pamuğu cam yüzeye 10 saniye boyunca nazikçe uygulayın. Çiziklerin neredeyse yok olduğunu göreceksiniz. 
Pamuğa ince bir tabaka halinde bitkisel yağ sürün. Bu bezle çizik yüzeyi hafifçe silin. Bitkisel yağ yerine vazelin de kullanabilirsiniz.

 

 

 

3- Metal Yüzeydeki Çizikler İçin: Tırnak Tamponu, Diş Macunu

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Metal yüzeylerde oluşan çizikleri tırnak tamponu ile giderebilirsiniz. 
Diş macunu diyip geçmeyin! Çizik oluşan bölgeye yumuşak bir fırçayla diş macunu sürün ve nemli bir bezle fazla kalıntıları temizleyin.

 

 

 

4- Plastik Yüzeydeki Çizikler İçin: Fön Makinesi, Araba Cilası 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 


Plastik yüzeylerde oluşan çizikler fön makinesiyle giderilemez ama gizlenebilir. Düşük ayara getirdiğiniz makineyi çizik boyunca çalıştırın. Çizik kaybolana kadar 10-15 dakika bekleyin. 

Araba cilaları plastik yüzeylerdeki çizikleri kapatmada oldukça etkilidir. Çizik oluşan bölgedeki kiri temizledikten sonra ayakkabı cilası sürün. 

 

 


5- Deri Yüzeydeki Çizikler İçin: Bebek Yağı, Oje, Mum 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Deri yüzeydeki çiziğe bir mikar bitkisel yağ veya bebek yağını bir pamuk yardımıyla uygulayın. Kurumasını bekledikten sonra temiz bir bezle silin. 
Derinin renginde bir ojeyi kürdan yardımıyla çiziklere sürebilirsiniz. En azından saklayabilirsiniz. 
Deriler için özel üretilen mum veya balmumuyla da çizikleri kapatabilirsiniz. Mumu biraz ısıtın ve çiziklere uygulayın. 

 

Web Tasarım